KIJKEN NAAR KUNST EN CULTUUR

voorjaar 2021

‘MEESTERLIJKE’ EN FENOMENALE VROUWEN

     …kunstzinnige pioniers met of zonder ‘grenzen’

 

Lange tijd is de rol van vrouwen in de geschiedenis van de kunst een terrein dat onontgonnen is gebleven. Er bestaat echter, zoals we nu weten, een groot kunstzinnig landschap van buitengewone vrouwen die door de eeuwen heen een ‘meesterlijke’ en fenomenale nalatenschap aan ons hebben overgedragen. Sommigen waren zelfs heel succesvol in hun tijd, ondanks het feit dat vrouwen het in de kunstwereld veel moeilijker hadden en nauwelijks kansen kregen om kunst te maken, laat staan te tonen of te verkopen.  Ook slaagden een aantal succesvolle kunstenaressen in de voorbije eeuwen erin, om zogenaamde ‘mannelijke’ kunst te maken. Hiervoor werden ze zelfs geprezen, want ‘mannelijke’ kunst was ‘echte’ kunst. Maar anderen bleven in de schaduw en verdwenen in de vergetelheid.  Bovendien werd de waarde van hun werk niet zelden ter discussie gesteld.

 

Tegenwoordig zijn er veel meer vrouwen actief in de kunstwereld en wordt dat bijna overal algemeen aanvaard. Toch blijven vrouwen soms nog onderbelicht en ondergewaardeerd in kunstkritieken en zijn ze vandaag de dag nog altijd ondervertegenwoordigd in kunstboeken, musea en tentoonstellingen.

 

We verdiepen ons in deze cursus in het werk en leven van een aantal vrouwelijke kunstzinnige pioniers door de eeuwen heen en zullen eindigen in het heden. Sommigen worden uit de vergetelheid of schaduw gehaald en anderen nog eens extra belicht.

 

Verder staan de disciplines dans, muziek en film op het programma, maar we kijken ook naar enkele belangrijke vrouwelijke verzamelaars en opdrachtgeefsters van kunst.

Uiteraard is er aandacht voor de tijdsgeest waarin deze ‘meesterlijke’ vrouwen en (soms voor meer inzicht)  mannelijke collega’s hun werken maakten en nog altijd maken. Tevens onderzoeken we het beeld (‘idee’) dat er in een bepaalde tijd over vrouwen gangbaar was.

 

Een greep uit de kunstenaressen die op het programma staan zijn onder andere: Sofanisba Anguissola, Rosa Bonheur, Mary Cassatt, Isabelle d’Este, Artemisia Gentileschi, Frida Kahlo, Angelica Kauffmann, Judith Leyster, Suzanne Valadon, Paula Modersohn-Becker, Berthe Morisot, Meret Oppenheim, Sonia Delaunay-Terk, Alice Neel, Mata Hari, Loï Fuller, Charlotte Salomon, Sophie Anderson, Berlinde de Bruyckere, Barbara Hepworth, Germaine Richier, Gabriele Münter, Christine de Pizan, Camille Claudel, The Guerrilla Girls, Dora Carrington, Helene Kröller Müller, Marina Abramović, Élisabeth Vigée-Lebrun, Elizabeth Siddal, Mary Beale, Tamara Lempicka, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Lita Cabellut, Margaret MacDonald, Jenny Saville etc.  etc.

 

DATA EN TIJDEN

Maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur (inclusief 15 minuten pauze)

22 februari 2021 / 1 maart 2021 / 8 maart 2021 / 15 maart 2021 / 22 maart 2021 /29 maart 2021 / 12 april 2021 / 19 april 2021 (reserve 26 april 2021)

 

Dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur (inclusief 15 minuten pauze)

23 februari 2021/ 2 maart 2021 /9 maart 2021 / 16 maart 2021/ 23 maart 2021 / 30 maart 2021 / 13 april 2021 / 20 april 2021 (reserve 27 april 2021)

 

AANTAL COLLEGES: 8

 

KOSTEN

135 euro (inclusief digitale syllabus en PDF van de getoonde afbeeldingen).

Ook kunt u een geprinte syllabus bestellen à 12 euro (incl. bezorgkosten). Dit kunt u aangeven in het vak opmerkingen bij inschrijving.

 

DOCENTE: drs. Jana Waarts

 ONLINE

Doordat het corona virus naar  het zich nu laat aanzien in het voorjaar nog altijd een niet te verwaarlozen factor is wordt de cursus ook deze keer ONELINE gegeven. Hierbij is het mogelijk om te reageren en/of vragen te stellen. Het benadert zo meer een fysiek college, maar dan thuis vanuit uw eigen stoel of op de bank, eventueel met koffie of een hapje en een drankje. Uit onderzoek blijkt de acceptatie en het als prettig ervaren van online onderwijs (met name cursussen) te zijn toegenomen.

 

Enkele reacties naar aanleiding van de vorige online cursus:

 

“Het is erg boeiend gepresenteerd door een topdocente met een enorme kennis, goed gedocumenteerd en visueel uitstekend verzorgd”

 

“Jammer dat het voorbij is, ik heb ervan genoten en heel wat kennis opgedaan.”

 

 “Wat heb ik weer genoten. Ik vind het zelfs prettig online. Je kunt fragmenten vergroten, geweldig om het goed te bekijken.”

 

 “Iedere keer verbaast het mij hoe jij ook de actualiteit erbij kunt betrekken.”

 

HOE WERKT ONLINE?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer, laptop of tablet/iPad  (telefoon is minder geschikt). U hoeft niets te installeren, maar slechts op een ‘KNOP’ te klikken om in de online cursusomgeving te komen.  U ontvangt telkens enkele dagen voor aanvang van de les een mail met een ‘KNOP’ naar de les. In de eerste mail staat ook de informatie hoe verder een en ander werkt. Vervolgens ontvangt u nogmaals een mail een uur voor aanvang van de les. Na de les ontvangt u een mail met een ‘KNOP’ om de les eventueel terug te kijken, wanneer u bijvoorbeeld niet live heeft kunnen kijken. De les blijft twee weken beschikbaar.

 

Tevens ontvangt u na de les de link naar de PDF van de afbeeldingen die in de les getoond zijn en de antwoorden op de gestelde vragen. Ook krijgt u regelmatig tips over tentoonstellingen, video’s of boeken etc.

Mocht u nog vragen hebben stuur een berichtje naar paideia@ziggo.nl Inschrijven cursus:

    Op de hoogte blijven? Schrijf in voor de nieuwsbrief