THEMADAG: 6 juli 2021

FRIDA KAHLO: ’VIVA LA VIDA’

“Niets is zwart.”

Een groot deel van het oeuvre van de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is dit jaar (na door Corona te zijn uitgesteld) in twee musea in Nederland te zien. Het is een uitzonderlijke en unieke kans om haar werk zo dicht bij te bewonderen. Vanaf 28 mei staat in het Cobra Museum voor Moderne kunst de tentoonstelling Frida & Diego Riviera: A Love Revolution op het programma en vanaf 10 oktober in het Drents Museum Viva la Frida!-Life and art of Frida Kahlo. Frida Kahlo wordt door velen beschouwd als de grootste kunstenaar van Latijns-Amerika. Voor anderen, waaronder Kahlo zelf, was dit Diego Riviera.

 

Tijdens deze themadag staat het fascinerende werk en leven van Frida Kahlo centraal, maar ook haar geliefde en zeer markante echtgenoot, de schilder Diego Riviera, en haar geliefde Mexico vormen onderdeel van het programma. We doen dit via kunstwerken, Frida’s dagboek, brieven, foto’s en videobeelden. 

 

Frida Kahlo groeide op in Mexico, tijdens de roerige jaren van de Revolutie, die van belang zijn voor haar identiteit. Op 6-jarige leeftijd krijgt ze kinderverlamming, waaraan ze een misvorming aan haar been overhoudt. Op 18-jarige leeftijd raakt ze zwaargewond bij een tram/busongeluk. Daarna brengt ze twee jaar lang voornamelijk in bed door en begint met schilderen. Zo ontstaat de geschiedenis van haar leven in schilderijen. De lichamelijke pijn van dit ongeluk zou haar voor de rest van haar leven achtervolgen.  Als student raakte Frida betrokken bij de communistische partij en sprak ze zich uit tegen fascisme en de klassenmaatschappij. Ze had geen boodschap aan geldende schoonheidsidealen en benadrukt in haar zelfportretten haar wenkbrauwen en gezichtsbeharing. Haar kleurrijke kleding is geïnspireerd op de klederdracht van de vrouwen van Tehuantepec. Tot op de dag van vandaag worden deze vrouwen als de mooiste en krachtigste van Mexico bewonderd en belichamen ze tevens vrouwelijke macht.  Wanneer Frida de beroemde avant-garde kunstenaar Diego Rivera ontmoet, zal hij vanaf dat moment als een rode draad door haar leven en werk lopen. Frida heeft een enorme bewondering voor Diego’s muurschilderingen. Ze trouwen (zelfs tweemaal) en hun stormachtige huwelijk was verre van perfect. Zowel Frida als Diego behoren tot de boeiendste persoonlijkheden van de Mexicaanse cultuur.

 

Frida’s kunstwerken weerspiegelen haar turbulente, levenslustige en bij tijd en wijle tragische leven vol mentale en fysieke pijn. In haar zelfportretten reflecteert zich tevens de ziel van Mexico. Verder verkent ze onderwerpen als identiteit, postkolonialisme, gender, klasse en ras, onderwerpen die tijdens deze dag allemaal aan bod komen en nog altijd actueel zijn. Ook kijken we naar kunstenaars die door haar werk en leven werden geïnspireerd, zoals onder andere Lita Cabellut. 

 

Wat haar de kracht gaf om telkens door te gaan was haar grote liefde voor kunst, voor Diego en voor Mexico.

 


DATUM: 6 juli 2021 van 09.30 tot 16.00 uur

WAAR: VOORSTE VENNE/ HET PIECK, Anton Pieckplein 71, 5152 LZ Drunen

KOSTEN: € 85,00 (inclusief syllabus, PDF van de getoonde afbeeldingen, koffie/thee, luxe lunch en een drankje)

 

Het dagprogramma en verdere informatie ontvangt u enkele dagen voor aanvang van de themadag.


    Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief