3 ONLINE VERDIEPINGSCOLLEGES

JOHANNES VERMEER

De Sfinx van Delft

Nooit eerder zijn zoveel schilderijen (28) van de 17de eeuwse meester Johannes Vermeer (1632-1675) bij elkaar te zien als in de overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum te Amsterdam. Volgens het hoofd schilderkunst van het museum is het: ‘Een echte once in a lifetime’ gebeurtenis. Deze uitzonderlijke tentoonstelling is te zien van 10 februari t/m 4 juni 2023.

Het is bijna onmogelijk om niet te houden van de poëtische schilderijen van Johannes Vermeer. Uit zijn werk stijgt een zachte en aangename wereld op, waar veelal het dagelijkse leven tot kunst gemaakt wordt. Het is een vaak feminiene (vrouwelijke) wereld, waarin de afgebeelde vrouwen meestal een verinnerlijkte indruk maken. Tot op de dag van vandaag wordt Vermeer bewonderd om het vermogen waarop hij  heel subtiel allerlei vormen van licht weet om te zetten in schilderkunst. Zijn bijna mystiek-magische werken, waarin de tijd wordt stilgezet, hebben veel weg van een stilleven. Ze maken in onze hedendaagse turbulente wereld, een onvergetelijke indruk van rust en bezorgen ons een schoonheidservaring.  

In 3 online colleges proberen we dichter bij Vermeer te komen. We gaan dieper in op Vermeers werken en vele andere aspecten, zoals:

  • De leefwereld (Delft) en achtergronden van Vermeer

  • Wat voor wereld tonen zijn werken?

  • Wat maakt of is een ‘echte’ Vermeer?

  • Wat weten we van zijn schildertechniek?

  • Welke materialen gebruikte hij?

  • Nieuw onderzoek en inzichten

  • De symboliek in zijn kunst

  • En natuurlijk zijn werken, met prachtige details en verhalen

Ook in Museum Prinsenhof te Delft is een speciale tentoonstelling te zien waarin het leven van Vermeer in zijn woonplaats Delft aan de hand van egodocumenten, archivalia en andere Delftse schilders wordt belicht.

Deze korte ONLINE  verdiepingscursus bestaat uit 3 colleges van elk 60 minuten en is een mooie voorbereiding op uw bezoek aan de tentoonstelling(en) of gewoon om u te verdiepen in het werk van Vermeer.


BESCHIKBAAR: vanaf 27 februari 2023 (Inschrijven op ieder moment mogelijk)

KOSTEN: € 30,00 (inclusief PDF van de getoonde afbeeldingen en aanvullende informatie)


ZO WERKT ONLINE:

U volgt deze Online cursus achter uw eigen computer, laptop of tablet/iPad (telefoon is minder geschikt). U hoeft niets te installeren, maar slechts op de u per email toegestuurde link te klikken om de colleges te bekijken. U kunt ze op elk voor u geschikt moment bekijken.

 

De colleges blijven tot het einde van de tentoonstelling (4 juni 2023) beschikbaar.


Mocht u vragen hebben mail dan naar:  paideia@ziggo.nl 


INSCHRIJVEN CURSUS:


    AANMELDEN NIEUWSBRIEF: