Kijken naar Kunst en Cultuur

najaar 2020 (ONLINE)

De Grandeur en Grootsheid van de Nederlandse Kunst

Tussen ‘detail, werkelijkheid en grootsheid’

De discussie over onze ‘nationale identiteit’ staat nu volop in de belangstelling. Deze discussie zetten we in de cursus in een breder perspectief waar het de ‘eigen’ Nederlandse kunst betreft en zien we dat deze ‘eigen’ kunst veel invloeden van buitenaf heeft ondergaan. Ook werd het een exportartikel van internationale faam.

We behandelen de grandeurperiode van de Nederlandse kunstgeschiedenis (periode 1400-1800) als een inspirerend en samenhangend verhaal. Uiteraard kijken we ook naar Vlaanderen dat lang deel uitmaakte van de Nederlanden. Er wordt een perspectief geschetst van de tijd waarin de kunstwerken zijn ontstaan, zoals het culturele, kerkelijk, economisch en burgerlijk klimaat. We kijken hoe deze omstandigheden het talent hebben beïnvloed en maken zo nu en dan een vergelijking met de kunst en kunstenaars van Duitsland en Italië. Uiteraard komen grote namen aan bod, als Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Vermeer en Rembrandt, maar ook kunstenaars als Geertgen tot St. Jans, Meester van Katharina van Kleef, Albert Ouwater. Jan Gossaert, Hendrik Golzius, Jan van Scorel, Van Haarlem, Gerard van Honthorst, Pieter Lastman, Pieter de Hoogh, Gerard de Laraisse en nog vele anderen zullen de revue passeren.

Tevens behandelen we het Stadhuis (Paleis) op de Dam en de Oranjezaal in Huis ten Bosch. Maar ook op cultureel en filosofisch gebied was het een grandeurperiode met onder andere Erasmus en Spinoza of de Atlas van Blaeu en Eise Eisinga met zijn planetarium. Belangrijk voor de kunst is Carel van Mander, met de levensbeschrijvingen van kunstenaars in zijn Schilderboeck en zijn symbolische en ethische interpretaties van Ovidius’ Metamorfosen over de juiste opbouw van een allegorie.  Veel daarvan zullen we in kunstwerken terug te vinden.

Tijdens de cursus komen een aantal kunstwerken aan bod uit de nieuwe ‘canon van de kunst uit de Lage Landen’ die juist deze periode omvat. De canon werd onlangs samengesteld door 700 museumconservatoren en het 300 mensen uit het publiek.

 

Aandacht voor de Kunst van het Kijken

Ook is er aandacht voor de Kunst van het Kijken. Kunst kan zeer uiteenlopende emoties oproepen: van ontroering, vrolijkheid, verliefdheid en zelfs vervoering, tot grondige afkeer en woede. Dergelijke emotionele reacties zijn van alle tijden. We zullen per college een of twee schilderij(en) bespreken waarin u als kijker uw gemoedstoestand bij een werk kunt selecteren. Om zo zelf te kunnen ontdekken wat kunst met ons doet en van waaruit we oordelen.  Via een kunstwerk kunnen we meer aspecten van onszelf en van andere werelden ontdekken.

 

ONLINE

Door de zorgen en nog altijd onzekere omstandigheden (ventilatie, griepseizoen, verspreiding van het virus etc.)  betreffende het COVID-19 virus, dat naar het zich nu laat aanzien in het najaar nog niet echt onder controle zal zijn wordt de cursus  ONELINE gegeven. Hierbij is het mogelijk om te reageren en/of vragen te stellen. Het benadert zo meer een fysiek college, maar dan thuis vanuit uw eigen stoel.

Hoe werkt ONLINE?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer, laptop of tablet/iPad  (telefoon is minder geschikt). U hoeft niets te installeren, maar slechts op een ‘KNOP’ te klikken om in de online cursusomgeving te komen.  U ontvangt telkens enkele dagen voor aanvang van de les een mail met een ‘KNOP’ naar de les. In de eerste mail staat ook de informatie hoe verder een en ander werkt. Vervolgens ontvangt u nogmaals een mail een uur voor aanvang van de les. Na de les ontvangt u een mail met een ‘KNOP’ om de les eventueel terug te kijken, wanneer u bijvoorbeeld niet live heeft kunnen kijken. De les blijft twee weken beschikbaar.

Tevens ontvangt u na de les de link naar de PDF van de getoonde afbeeldingen die in de les getoond zijn en de antwoorden op de gestelde vragen.

Mocht u nog vragen hebben stuur een berichtje naar paideia@ziggo.nl 

 

DATA EN TIJDEN

Maandagavond van 19.30 tot 21.15 uur (2 x 45 minuten en 15 minuten pauze)

05 oktober 2020 / 12 oktober 2020 / 26 oktober 2020 / 02 november 2020 / 09 november 2020 / 16 november 2020 / 23 november 2020

Dinsdagochtend van 10.00 tot 11.45 uur (2 x 45 minuten en 15 minuten pauze)

06 oktober 2020 / 13 oktober 2020 / 27 oktober 2020 / 03 november 2020 / 10 november 2020 / 17 november 2020 / 24 november 2020

 

AANTAL COLLEGES: 7

KOSTEN

120 euro (inclusief digitale syllabus en PDF van de getoonde afbeeldingen).

Ook kunt u een geprinte syllabus bestellen à 12 euro (incl. bezorgkosten). Dit kunt u aangeven in het vak opmerkingen bij inschrijving.

 

DOCENTE: drs. Jana Waarts

Inschrijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief