CURSUS FILOSOFIE

'De geest uit de fles'

Hoe werd de moderne mens wie hij is?

 

We begrijpen onszelf en onze eigen tijd pas wanneer we onze geschiedenis begrijpen.  Aan de hand van het fascinerende boek De geest uit de fles van Ger Groot gaan we de geschiedenis van de moderne filosofie na en proberen te achterhalen hoe wij, zelfbewuste én onzekere mensen, zijn geworden wie we zijn.

Focus van de cursus (en het boek) ligt daarbij op het steeds veranderende zelf-begrip sinds de verlichting. Met Descartes heeft de radicale twijfel zijn intrede gedaan en is ‘de geest uit de fles’. Filosofie wordt dan ook geplaatst in context met geschiedenis, maatschappij en cultuur.

 

‘Wie goed kijkt en luistert, kan in de architectuur van de Amsterdamse School, de schilderkunst van Caspar David Friedrich, de opera’s van Wagner of een lied van Ramses Shaffy de filosofie van hun tijd waarnemen. Je ziet en hoort Kant en Schiller, Nietzsche en Sartre door de kunstwerken heen. Filosofie is overal, in alle hoeken van de samenleving – niet alleen in de kunsten, maar ook in reclameboodschappen, in pornografie en zelfs in de graffiti op straat.’- Ger Groot

De cursus is een enerverende reis door de geschiedschrijving, onze cultuur en het filosofisch denken dat daarvan zijn weerslag vormt (of erop vooruitliep). Bij de behandeling van de thematiek van het boek speelt de inbreng van iedere cursist een belangrijke rol.

 

De cursus wordt ondersteund met multimedia (film, beeld, muziek) en bestaat uit 10 twee wekelijkse lessen van 19.30 tot 22.00 uur en 1 dag van 13.30 tot 21.30 uur.

 

Start: oktober 2021 (Plaats en data volgen z.s.m.)

Kosten: €195,00 (inclusief materiaal en exclusief boek, boek wordt aanbevolen, maar is niet verplicht)

Boek: De geest uit de fles, Ger Groot ISBN 9789047709435 Prijs: €34,50

 

AANMELDEN
    Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief